lördag, april 09, 2005

Folkpartiet - lagstiftarpartiet?

Folkpartiet presenterade idag ett förslag där man kräver läkarintyg på fjärde sjukdagen. Vilken revolution !? Enligt rådande lagstiftning krävs ett sådant intyg först efter en vecka (sju dagar). Ofta har dock arbetsgivare och fack kommit överens om lokala regler i kollektivavtlen där intyg lämnas redan första dagen. Jag kan tycka att vi har ett ganska bra system där vi låter arbetsmarknadens parter komma överens och sluta avtal och låter bli att styra med lagar och minimiregler.

torsdag, april 07, 2005

Dag för diskriminerade

8 april är den internationella dagen för romers rättigheter. Enligt FN:s allmänna förklarings första artikel är alla människor födda fria och lika i värde och rättigheter. Detta betyder att ingen diskriminering får göras mellan människor. Trots att förbudet mot diskriminering upprepas i samtliga större konventioner om mänskliga rättigheter lever Europas 8–10 miljoner romer i en utsatt situation. Diskrimineringen av romer är utbredd och negativa attityder bland övrig befolkning är djupt rotade även i Sverige.

Det suger!

läs mer

tisdag, april 05, 2005

Libertarianer som fejkar Socialdemokrati

Socialdemokrati.se är en ny sajt på det bloggiska himlavalvet. Bakom den står ett gäng libertarianer som vill kritisera socialdemokratin. På bloggen ska de, enligt egen utsago, göra en rimlig granskning av socialdemokraterna. Visst - en fin tanke om det hade legat ett objektivt tänk bakom. Tyvärr så är detta inget annat än ett lurigt propagandaknep för att svartmåla socialdemokraterna.

Se mer på Frihetens Vingar, S-blogg, Nutiden

Vad vi redan visste ...

"Är du en 18-årig kvinna från Lund är det över 82 procents chans att du kommer att studera på högskolan. Men är du en 18-årig man från Haparanda är chansen bara 16 procent."

Detta visar en rapport som Högskoleverket gjort. I rapporten framgår det också att högskolestudier lockar allt fler. Regeringen är nu nära sitt mål att 50 procent av en årskull ska börja på högskolan. Men skillnaderna mellan olika delar av landet är stora, liksom skillnaderna mellan könen.

Tryck på länken för att komma till rapporten:

Fortsatt hög övergång till högskoleutbildning – men stora skillnaderna mellan män och kvinnor och mellan regioner

måndag, april 04, 2005

Var är grabbarna?

Jag är feminist och socialdemokrat. Två saker som går alldeles ypperligt att kombinera. Visst behöver man jobba ännu mer med jämställdhetsfrågorna när man driver politik i dagens samhälle, men bara för det så anser jag inte att det behövs ett feministiskt parti. Men nu när det ändå har bildats så hoppas jag att det kan ge de redan etablerade partierna något att fundera över i sitt eget jämställdhetsarbete och vad man kan göra med sin egen politik. Det är kanske dags att tänka i nya(?) banor. Förhoppningsvis är vi så starka ändå att vi slipper borgerlig regering vid nästa val, så att vänsterkanten klarar av ett till parti. (För trots påståenden om att vara tvärpolitiskt så är FI vänster och det är inget snack om saken.)

Dock ser jag en av flera stora brister med den nya feministiska listan, var är männen? Jämställdhet kan aldrig uppnås om man inte inser att även män måste ta sitt ansvar. Inte en enda man finns med i styrelsen för partiet och detta känns som en oerhörd svaghet. Precis som en styrelse utan kvinnor är en lika stor svaghet. Man pratar om att halva befolkningen är diskriminerade (vilket jag kan hålla med om), men finns inte risken att man själv gör likadant? Är Feministiskt Initativ en organisation som kan få med sig männen i det viktiga arbetet för jämställdhet? För jag tycker faktiskt att det är dags att männen, pojkarna och grabbarna börjar ta sitt ansvar för det förtryck som faktiskt finns och se sitt eget sammanhang i samhällsstrukturen.

söndag, april 03, 2005

FAKTUM om Folkpartiet!

Precis som jag trodde. Folkpartiets nya integrationsprogram andas populism och smygrasism - var har deras liberala själ tagit vägen. Med Lejonkungen vid rodret börjar den bli väldigt difus.
Kolla in senaste avsnittet av svt:s samhällsprogram FAKTUM.

FAKTUM (klicka sedan på programarkiv i högerspalten)