tisdag, april 26, 2005

Negative campaigning - En ny dimension i svensk politik

I måndagens upplaga av svt:s Aktuellt presenterades en ny dimension i svensk politik.

På sitt badtunnemöte i Högfors förra året bildade den borgerliga alliansen en gruppa vars syfte är "att avslöja och attackera den osunda makthegemonin som socialdemokratin har och banden till fackföreningsrörelsen".

Man kan tycka att detta är en rätt tydlig ingång till vad som brukar benämnas Negative campaigning. I inslaget på Aktuellt förnekar dock de fyra borgerliga företrädarna att det är detta det rör sig om. Flera saker visar att de inte är ärliga.

På frågan om man skulle dra sig för att föra fram skandaler (smutskastning) svarar Henrik Sjöholm (c):

"är det en skandal som i allra högsta grad berör politiken, SSU:s medlemsproblem och sådant, är det en i allra högsta grad relevant fråga för politiken. Är den mer på det privata planet utgår jag från att vi skulle avstå från att använda det"

Om man är av denna åsikt hur kommer det sig då att Kristdemokraterna presenterar en rapport om Pär Nuder där man angriper hans person. Smutskastningen verkar inte finna några gränser hos de som vill kalla sig moralens högborg.

I inslaget om "dirt-gruppen" nämner Tobias Krantz (fp) också att man satt igång och initierat ett antal hemliga projekt. Lägger man ihop detta med Henrik Sjöholms uttalande behöver man inte vara konspiratorisk för att förstå att ett av dessa projekt handlar om SSU.

Summa sumarum är det helt klart att den borgerliga alliansen annamat konceptet om negative campaining och fram till valet kommer att lägga ner mycket kraft på att smustkasta socialdemokratin. Tydligen så är det inte längre politiken som är viktig utan makten.