tisdag, oktober 04, 2005

Blått den starkaste nyansen i centern!

Blått, blått och åter blått är den färg som karraktäriserar de mauderniserade centerpartiets politik - om de nu är så att de har en egen? Den gröna centerns tid är förbi. Gång på gång tydliggörs detta i den aktuella debatten.

- För ett par månader sedan gick Fredrik Federley ut och propagerade starkt för en utbyggnad av kärnkraften stick i stäv med den gröna anda som präglat centern enda sedan Torbjörn Fäldins tid (
CUF vill behålla kärnkraft)

- För centern är det inte längre den hotande miljöförstöringen som är det största hotet mot världen. Istället blir den viktigaste fienden för centern den svenska fackföreningsrörelsen. På sin senaste kongress röstade man igenom en rad åtgärder som oerhört skarpa mot facket, fackliga rättigheter och den svenska modellen. Som sagt från grönt till blått!

- Och spiken i kistan för det gröna partiet slåss i just idag i EU-parlamentet. Idag kommer man att rösta om REACH-förslaget - En ny kemikalielagstiffning som syftar(ade) till att fasa ut farliga kemikalier i samhället. Lena Ek som är centerpartiets företrädare i Bryssel har i den parlamentariska processen aggerat i industrins ledband (
läs mer här). I SR P1 förra måndagen blir detta hur tydligt som helst. Svenska Naturskyddsföreningens ordförande sågar helt enkelt centerns så kallade gröna politik vid fotknölarna.

Är det bara jag som tycker att centerpartiet inte längre är ett grönt parti? Att de sedan utan reson sväljer moderatrenas traditionella systemskiftespolitik med hull och hår stärker inte deras position.

Just det -
igår presenterade junilistan att de ställer upp i valet 2006. En ingång i deras politiska plattform är ett ökat kommunalt självstyre - en och annan centerpartist månne bäva inför detta?

2 Comments:

Blogger globaljuggler said...

Hur förklarar ni att Anna Hedh (s) röstade för detta uppenbarligen oerhört blåa förslag till kemikalielagstiftning?

oktober 04, 2005  
Blogger Lars Johansson said...

Vid omröstningen på dagens möte i europaparlamentets miljöutskott blev slutresultatet efter omständigheterna ganska glädjande. Det urvattnade REACH-förslaget från kommissionen som också paserat Lena Eks utskott fick tummen ner. En tydlig majoritet ställde sig bakom skärpta krav på hanteringen av kemikalier. Moderaterna fegade ur och dök inte ens upp till omröstningen. När det gäller Anna Hed´s position i frågan håller jag helt enkelt inte med henne. Om du vill ha en förklaring får du fråga henne själv.

oktober 04, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home