tisdag, april 26, 2005

Negative campaigning - En ny dimension i svensk politik

I måndagens upplaga av svt:s Aktuellt presenterades en ny dimension i svensk politik.

På sitt badtunnemöte i Högfors förra året bildade den borgerliga alliansen en gruppa vars syfte är "att avslöja och attackera den osunda makthegemonin som socialdemokratin har och banden till fackföreningsrörelsen".

Man kan tycka att detta är en rätt tydlig ingång till vad som brukar benämnas Negative campaigning. I inslaget på Aktuellt förnekar dock de fyra borgerliga företrädarna att det är detta det rör sig om. Flera saker visar att de inte är ärliga.

På frågan om man skulle dra sig för att föra fram skandaler (smutskastning) svarar Henrik Sjöholm (c):

"är det en skandal som i allra högsta grad berör politiken, SSU:s medlemsproblem och sådant, är det en i allra högsta grad relevant fråga för politiken. Är den mer på det privata planet utgår jag från att vi skulle avstå från att använda det"

Om man är av denna åsikt hur kommer det sig då att Kristdemokraterna presenterar en rapport om Pär Nuder där man angriper hans person. Smutskastningen verkar inte finna några gränser hos de som vill kalla sig moralens högborg.

I inslaget om "dirt-gruppen" nämner Tobias Krantz (fp) också att man satt igång och initierat ett antal hemliga projekt. Lägger man ihop detta med Henrik Sjöholms uttalande behöver man inte vara konspiratorisk för att förstå att ett av dessa projekt handlar om SSU.

Summa sumarum är det helt klart att den borgerliga alliansen annamat konceptet om negative campaining och fram till valet kommer att lägga ner mycket kraft på att smustkasta socialdemokratin. Tydligen så är det inte längre politiken som är viktig utan makten.

1 Comments:

Blogger Nya Bergérusbloggen 3.0 said...

Det är utmärkt att media granskar, Socialdemokratiska partiet, SSU och fackföreningsrörelsen. Det är fria journalisters uppgift att granska makten. Och den samlade socialdemokratin är genom sin storlek och regeringsställning - makten i lite större omfattning än t.ex moderaterna.

En eloge till de journalister som grävt fram lägenhetsaffärer och bidragsfiffel. Men man kan samtidigt fundera över om det är relevant att granska Margot Wallströms tid som SSU distriktets ordförande i Värmland. Margot är 52 år eller något sådant.
Och det är sannolikt mer än 25 år sedan Margot var ordförande i SSU Värmland...
Det verkar som även journalister dras med i något som inte är helt genomtänkt.

Ju närmare valet vi kommer så blir situationen den att väljarna och media vet ganska mycket om den sittande regeringen. Medan de som utmanar (i synnerhet om de leder i opinionsinstitutens mätningar) blir allt mer intressanta - För ingen vill ju tjacka grisen i säcken. Eller?
Det innebär sannolikt att de borgerliga fronfigurerna och "skuggregeringen" kommer sättas under lupp på samma sätt.

Allt detta är demokratins spelregler.

Partierna ska inte ägna sig åt negativa kampanjer tycker jag. All erfarenhet visar att det kan (det behöver inte) vara effektivt på kort sikt. På lång sikt förlorar alla partier i ett allmänt ökande politikerförakt.

Själv är jag så naiv så jag hoppas att valrörelsen också kommer att handla om politiska förslag, om idéer och värderingar samt en och annan känsla. Gärna hetlevrad.

Kika gärna in på min blogg:
http://www.tyreso.sap.se/tyreso2006

april 26, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home