lördag, juni 18, 2005

Vad är det med fotboll?

Det har varit en signifikant minskning av skrivandet på vår gemensamma spartacusblogg i takt med att spartacisterna skaffat sig egna bloggar. För att i viss mån råda bot på det tänkte jag börja med återvinning och återger därför en artikel som tidigare idag publicerades på martintollen.blogspot.com

I en tidigare kommentar hävdar jag att vi är många i Linköping som skiljer mellan fotboll och herrfotboll, eller för att citera replikväxlingen med min kära lillasyster tidigare i år:
- När börjar Allsvenskan, frågar syster min
- Den började väl i lördags, svarar storebrodern som talar först och tänker sedan
- Nej, jag menar Allsvenskan - inte Herrallsvenskan!

På många andra håll inom idrotten är det ändå herrarna som räknas som norm och kvinnorna som ses som avvikande. Det senaste exemplet är de uttalanden som UEFA-presidenten Lennart Johansson gjorde i en intervju med BBC. Johansson har förklarat vad han menar och jag tycker hans förklaring ger en mer sympatisk bild av hans avsikt än vad den ursprungliga rapporteringen gav uttryck för. Men även i förklaringen lyser bilden igenom av damfotboll som något annat än riktig fotboll - sådan som herrar spelar.

Vad spelar det för roll hur fotbollsspelare ser ut? Jag är lika ointresserad av hur Hedvig Lindahl smikar sig som jag är ointresserad av huruvida David Beckham verkligen inte har ett enda hårstrå på kroppen. När jag sitter på Folkungavallen är det för att se på Linköpings bästa fotboll och för att ha trevligt tillsammans med mina kompisar - inte för att titta på vackra flickor. Det kanske de är också - jag ser alldeles för dåligt på så långt håll för att kunna avgöra det - men det finns säkert ungefär lika många vackra manliga spelare i det där hockeylaget som LFC samarbetar med.

Lennart Johansson kanske inte menade illa med det han sa - och till hans heder ska också tas att han tydlig tog avstånd från Sepp Blatters uttalanden som hur kvinnliga fotbollsspelare borde klä sig - utan det han sa kanske snarare speglar att han är en man av sin generation, så samma sätt som han för några år sedan uttalade sig om "svartingar" i Afrika.

Så vad är det med fotbollen? Ja, den är väl helt enkelt som resten av det samhälle som vi lever i.