lördag, maj 28, 2005

Men håller strategin?


Det riktiga startskottet för valrörelsen har gått. Ms och Ss respektive partiledare har möts i den första debatten.

Och tyvärr håller jag med de flesta bedömmarna. Reinfelt vann mot opinionen även om Göran med all säkerhet talade rätt in i hjärtat på de egna partiarbetarna. Är det verkligen så konstigt?

Du och jag. Om vi nu båda är sossar, vet att detta inte är en ny politik som M för fram.
Du och jag, vet att Ms strategi är att först visa på vilket uruselt land vi lever i för att sedan säga : Det är så här man kan lösa det problemet.

Problemet under debatten var att Reinfelt utnyttjade socialdemokratin, genom att låta Göran personifiera det som folk stör sig på, för att presentera ett tufft parti i lyxförpackning samtidigt som Göran endast presenterade samma parti med en något sämre förpackning. Båda två talade i slutänden om Moderaterna! Det är farlig. Inte därför att alla köper Ms politik - långt där ifrån. Utan därför att den teknik som Göran använde endast tilltalar en stabil del av väljarkåren, närmare precis vår egen. Genom att defacto tala om problem, och därefter koppla detta till lösningar, oavsett hur felaktiga vi kan anse dem vara, tilltalar Reinfelt den stora skaran av väljare som är osäkra eller känner att något är fel med deras tillvaro.

Och det är precis därför vi nu redan vet vad hela valrörelsen fram till valdagen kommer att handla om (ok, en lite brasklapp lägger jag in, man har väl ingen kristallkula). Borgerligheten med M i spetsen kommer att skaka om väljarkåren med en bild av Sverige som de inte tycker om för att sedan luta sig tillbaka på individens ansvar och - nu kommer det - arbetslinjen. Kom ihåg att de endast behöver få några procent att bli tillräckligt osäkra för att de ska vinna valet, kan kanske vi se hur ungdomsväljarna hamnar i fokus? Och vår strategi? M gav under förra valrörelsen ut en lite skrift som hette "om detta bör du fråga en socialdemokrat", mitt tips är att en sådan skrift kommer att spela en central roll för S valrörelse. "Om detta bör du fråga en moderat" - Persson sade det under debatten, vi kommer att få säga det tusen gången till - hur skapar lägre ersättningsnivåer fler jobb.

Men det är precis denna fråga som förlorar valet. Jag kommer att fråga detta. Men det logiska svaret från en moderat blir då att redogöra för hur han eller hon tror att detta skall ske. Därefter kan vi kritisera den synen. Men de osäkra väljarna kommer inte först och främst att fråga sig om Ms förslag är trovärdigt, han eller hon kommer att fråga oss vad vi vill göra istället. Och om vi då svarar -"som vi gör nu"- är det kört.. 8 av 10 sossar kanske fortfarande kommer att satsa på det kortet. Men de unga, för vilka historien endast är just historia, kommer istället att dra slutsatsen att vi saknar lösningar och rösta blått. Vi vinner om vi talar om vår politik och hur vi ska komma tillrätta med de problem som medborgarna upplever, inte därför att våra motståndare föreslår galna lösningar.

Och 8 av 10 s-väljare räcker inte. Ska vi slippa mp så behöver vi 11 av 10. Men det, det är en helt annan fråga.

För er som missade debatten. Tryck här så får ni en andra chans.

He det!

2 Comments:

Blogger Roger said...

Jag gör i vanliga fall ogärna reklam för EXpressen. Men i detta fall hade de en mycket läsvärd ledare.

Den pekar på svagheten i (m):s och Reinfeldts strategi och varför han alltid kommer att tvingas svara på de frågor han helst inte vill diskutera...

Läsvärd:
http://expressen.se/index.jsp?a=290214

maj 28, 2005  
Blogger Mikael Wiklund said...

Hmm.. Jag håller med dig Roger. Det är en rätt bra ledare. Men vad de glömmer är att om Reinfeld lyckas hålla kvar sina väljare på högersidan, samtidigt som bara några få går över från vänster, vinner han. Visst kändes det mycket som om han endast ville vara en "bättre" sosse, men det skrämmande är att det kanske räcker?

maj 28, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home