måndag, april 18, 2005

Dr. Reinfeldts sockerpiller

Under våren har moderaterna i det ena utspelet efter det andra försökt marknadsföra sig som moderata arbetspartiet. Gång på gång använder man sig av retorik där man talar sig varm om den så kallade arbetslinjen. För ett par veckor sedan utmanade socialdemokraterna moderaterna på en rad olika debatter, kring bland annat arbetsmarknad och trygghetssystem. Efter inledningsvis positiva signaler har dock moderaterna backat och vill inte ställa upp i alla sakfrågor.

Det som gör det hela intressant är när man tittar på vilka debatter som moderaterna vill undvika. Man vill inte ställa upp i flera av de sakpolitiska debatter som berör ”arbetslinjen” – varför?

Svaret är att det inte går att debattera i frågor där man säger en sak men egentligen står för en annan. Det går inte att debattera om man samtidigt i samma mening försvarar arbetarna och förespråkar 65% i ersättningsnivå. Det är omöjligt.

Jag säger det igen – moderaterna försöker förföra de svenska väljarna med retoriska sockerpiller men i botten finns samma, samma politik som förr.