måndag, oktober 31, 2005

Håll tummarna för det mindre dåliga!

I morgon är det dags för den stora omröstningen på partikongressen. Frågan om föräldraförsäkringen är en viktig och laddad fråga där åsikterna inom partiet går isär. Förslaget som studentförbundet håller på, en 50/50-delning, verkar i nuläget vara väldigt långt borta, och har tyvärr inte en realistisk chans. Däremot verkar det som om ”kompromissförslaget”, en 33/33/33-delning, har en rimlig chans att klubbas igenom. Detta förslag är långt ifrån bra, men ändå ljusår bättre än dagens system, som med skattepengar bidrar till att kvinnor lönediskrimineras på arbetsmarknaden. Alltså håller vi tummarna för det mindre dåliga förslaget!

Om kompromissförslaget röstas igenom så är det ett steg i rätt riktning, men inte tillräckligt bra. Därför bör vi fortsätta att trycka på för en helt individualiserad föräldraförsäkring. Vi vet inte hur föräldrar kommer att reagera på en 33/33/33-delning. Önskedrömmen är att båda föräldrarna frivilligt kommer att ta ut halva tiden var i de flesta familjerna. Skräckscenariot är att kvinnorna tar ut sina månader och papporna inga månader alls – om vi nu utgår ifrån ett heterosexuellt äktenskap.

Vilket fall det blir vet vi inte förrän om ganska länge. Det enda vi vet med säkerhet är att s-studenter, och alla andra som är emot kvinnors lönediskriminering, kommer att fortsätta driva frågan till dess att pappor tar ut halva föräldraledigheten.