lördag, juli 16, 2005

En ovanligt dålig filosofilektion

Att som socialdemokrat kritisera Svenska Dagbladets ledarskribent kanske är att slå in en vidöppen dörr. Men härom dagen läste jag en ledare som var ovanligt korkad, även för att komma från SvD, så jag kände mig tvungen att kommentera den.

Under rubriken "Dags för en lektion i filosofi" skriver Roland Poirier Martinsson om de strukturer i samhället som omedvetet förtrycker kvinnor, men som enligt honom själv inte finns. Dessa strukturer, anser han, är endast ett påhitt som feminister använder som ett argument för att kvinnor är förtryckta, trots att man "inte ser särskilt många tecken på att så skulle vara fallet".
Jaha, gör man inte? Nej, kanske inte om man är ledarskribent på svenskan, men jag kan hjälpa till och peka ut några tecken som i alla fall jag ser:
Män har i samtliga världens länder högre lön än kvinnor.
Män är kraftigt överrepresenterade i så gott som alla viktiga politiska beslutsorgan.
Män fick rösträtt innan kvinnor i nästan alla länder.
Kvinnor drabbas enormt mycket hårdare av HIV/AIDS pga. att deras män är otrogna.
Detta är bara en liten del av de fakta som lätt kan kollas upp och som visar att det visst finns strukturer som förtrycker kvinnor. Eller är de bara "effekten av en mängd upplysta individers fria val", som Martinsson uttryckte det? Själv har jag svårt att se varför upplysta individer skulle välja att ha lägre lön, eller välja att drabbas av HIV/AIDS.
Innan Martinsson ger oss fler lektioner i filosofi bör han själv gå på ett par lektioner i jämställdhet. Om han ber riktigt snällt kanske han kan få åka med till Bommersvik...

4 Comments:

Blogger Anna Larsson said...

Han gör ett lite konstigt felslut, om "strukturalisterna" skulle hävda att allt var givet och att man inte kan ta ansvar för sina handlingar, vad är det då för mening med att vara feminist och kämpa för jämställdhet? Det går ju ändå inte att förändra strukturerna. Och Rolands tänkta stat kommer väl inte alls att vara ideologisk, utan bara oideologiskt liberal/konstitutionalistisk...

Och att lägga sig i hur enskilda familjer uppforstrar enskilda barn, ja - om bara de stackars enskilda barnen fått bestämma själva i vilken enskild familj de skulle hamna. Synd att ansökningstiden till universitetet gått ut, Roland kanske skulle behöva friska upp sina egna filosofikunskaper.

juli 16, 2005  
Blogger Martin Tollén said...

Och så kanske det behövs en statistiklektion? Populationen män och populationen kvinnor är ungefär lika stora. Eftersom populationerna dessutom är så stora borde skillnaderna mellan män och kvinnor vara försvinnande få om allt enbart handlar om indiviers fria val. Eftersom det inte är så finns det rimligen strukturer som påverkar / hindrar / styr det fria valet.

Det förutsätter naturligtvis att kompetensen är lika fördelad mellan populationenerna, men SvD:s ledarsida kanske menar att män är mer kompetenta än kvinnor? Och skulle det vara så är väl det också en styrande struktur som även SvD borde vilja få bort?

juli 17, 2005  
Blogger POS said...

I pressmeddelandet som SSU skickade ut i veckan som gick - kom i faxen, finns tyvärr inte på ssu.se ännu - var huvudpoängen att lärare skall tvingas utbilda sig i feminism.

Brödtexten inleddes med påståendet att halva Sveriges befolkning (kvinnorna) i dag är förtryckta.

Jag har under de senaste dagarna frågat runt bland dussintalet kvinnor i min närhet, och ingen av dem känner sig förtryckt (bortsett från att några av dem kände sig förtryckta av den socialdemokratiska regeringen, men det kan vi lämna åsido just nu).

Varför avvek resultatet av min förvisso högst begränsade undersökning från SSU-pressmeddelandets påstående? Umgås jag med fel slags kvinnor? Eller är mina bekanta bara omedvetna om att de är förtryckta?

Undrar,
POS

juli 30, 2005  
Blogger K A S said...

Studenter, toppen sådana kan ju tänka och räkna lite, så snälla hjälp och kolla upp vad det kan vara för fel på siffror och logik i min syn på statsskulden och beräkning av fyrklöverns förslag på nivåer i ersättningar.

Titta gärna in på http://bloggarna.se
bloggen 3 augusti och eller under menyval valet 2006

augusti 03, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home