onsdag, juni 01, 2005

Avsätt Thorsson!

HD-domaren Lars Thorssons "lilla snedtramp" är av vissa är förståeligt och ett mänskligt misstag. Personligen förstår jag inte hur man kan sjunka så djupt att man kan betala för sexuella tjänster och köpa en annan människas kropp och värdighet. Men att denne man, som så uppenbart inte har nån respekt för sexköpslagen, ska sitta kvar i HD och kanske om några år till och med döma i sexualbrottsmål är obegripligt.

Thorssons kollega Bo Svensson har den senaste veckan med all önskvärd tydlighet visat hur man inom Högsta Domstolen ser på sexualbrottsfrågor. Hans uttalande till Dagens Nyheter att Thorsson skulle ha "djupa kunskaper inom ämnet" om han skulle komma att döma i ett sexualköpsmål är så fruktansvärd att bara det skulle räcka till att få både honom och Thorsson att avgå. När han dessutom i söndagens upplaga av SVTs "Agenda" skulle försvara sig inför Lars Adaktusson och TV-tittarna gjorde han det hela ännu värre. Han försökte ursäkta sig med att han kommer från Göteborg och har galghumor. Lite "boys will be boys"-resonemang. När Adaktusson frågade rätt ut om Svensson är negativt inställd till sexköpslagen så säger Svensson, efter stor tvekan, att han accepterar lagstiftningen. Kanske inte riktigt det svar man önskat höra.

Thorsson-affären visar med tydlighet vilket gubbvälde som härjar i Sveriges domstolsväsen. Avsätt hela bunten och få fram lite nya förmågor, så kanske vi kan börja få en jämställd tillämpning av lagar både inom sexualköp och i våldtäktsmål!