onsdag, juni 01, 2005

Apoteket = Karamello?

Igår kom beslutet från EG-domstolen att Apoteksmonopolet är olagligt och orättvist för europeiska tillverkare som vill sälja sina läkemedel i Sverige. So far so good, skulle man kunna uttrycka det, det är viktigt att konkurrensen i EU är rättvis. Det som upprör mig är att moderater och andra vänner av "tillgänglighet och valfrihet" (missförstå mig rätt, detta ÄR viktiga begrepp) gnuggar händerna över tanken att Panodil och Nicorette nu ska kunna köpas på ICA och Pressbyrån.

Problemet som jag ser det är att man tycks tro att allt som säljs receptfritt är ofarligt. Så är verkligen inte fallet. Paracetamol, som är den verksamma substansen i bla Panodil och Alvedon, är mycket levertoxiskt (alltså giftigt för levern) och ett väldigt effektivt verktyg för de som önskar avsluta sitt liv. Acetylsalicylsyra, den verksamma substansen i Treo och Magnecyl, är också skadligt på många sätt och det som i FASS står som "varningar och försiktighet" är i klartext en lång lista av olika tillstånd där det är olämpligt att ta dessa mediciner. Nikotin, som finns i rökavänjnigsmedel, är ett gift och det går att överdosera det också. Min poäng är att läkemedel är INTE godis, det är gifter som man bör använda med försiktighet och i samråd med läkare, sjuksköterska eller efter att ha rådfrågat utbildad apotekspersonal.

"De som missbrukar får ändå tag på det de vill ha" säger vissa. Det är sant, men en poäng med att behålla apoteksmonopolet är att det ändå ska försvåra för missbrukare och underåriga att få tag på läkemedel. Vad gäller rökavänjningsmedlen så tycker jag inte att lösningen är att underlätta att få tag på nikotinplåster och annat, utan snarare att försvåra försäljningen av ciggaretter och snus.

Apoteket utgör ett ovärderligt stöd för den hårt belastade primärvården. Egenvård är en mycket viktig del i folkhälsoarbetet och som avlastning för sjukvården. Det finns många smååkommor som inte kräver ett läkarbesök och som man kan behandla själv.
Att vi i Sverige kan gå till Apoteket och fråga välutbildad personal om vilken behandling som är bra att prova innan vi ringer till vårdcentralen för våra smärtor, förkylningar eller torra armbågar är en fantastisk service.
Rädda Apoteksmonopolet!

4 Comments:

Blogger Anna Larsson said...

Det var väl ganska talande att företrädaren från moderaterna på P1 morgon var deras näringspolitiske talesman, medan socialdemokraterna hade vårdministern Ylva Johansson.

För egen del känner jag mig betydligt tryggare på ett svenskt apotek än de små skönhets- och hälsobodarna utomlands..

juni 03, 2005  
Blogger AndersML said...

Det är klart att man inte ska behandla det som vilken vara som helst. Det är det väl ingen som vill egentligen.

Problemet är väl att det blir allt-eller-inget nu. Antingen Apoteket AB, eller så har vi ingen ordentlig reglering eftersom man inte vill planera inför det otänkbara.

(det är väl också därför Farmacevtförbundet demonstrerar)

juni 04, 2005  
Blogger Ottosson said...

Om receptfria läkemedel nu är så farliga at vi stackas dumma medbprgare inte kan hantera det, så är det lite konstigt att det fungerar i alla andra länder i världen. (Ja, förutom Kuba och Nordkorea då....)

juni 29, 2005  
Blogger Niklas Frykman said...

Jag har ändå hyfsat ofta köpt acetylsalicylsyra, ibuprofen samt allergipiller (versal, clarityn mfl.) på apoteket utan att rådfråga kompetent personal. Inga problem. Det kunde lika gärna ha varit en bensinmack - då kunde jag kanske ha fått tag på något även en lördag efter kl. 14:00. Ville jag ta livet av mig kunde jag lika gärna beta gullvivor eller vit flugsvamp i närmsta tallbacke. Eller äta ett hekto salt, det dödar rätt ordentligt.

Det finns goda argument för reglering av handel med läkemedel, men knappast för statligt monopol. Licensierade apotek funkar utmärkt.

juli 05, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home