söndag, april 03, 2005

Nyheter i USA?

Såg här om dagen på nyheterna på ABC Family Channel, USA. Normalt tittar jag på ett kul program som de sänder varje kväll som är improvisationsteater med skådespelarna från the Drew Carrey Show. Kul, men jag har aldrig funderat på vad för kanal det är som sänder detta. När jag således tittade på deras nyheter (CBS news tror jag de kallar det) så belv jag chockad. De diskuterade ett fall i Florida (som ni säkert hört om i Sverige) där en kvinna som var i ett grönsakstillstånd dömdes att dö i domstol efter många års rättegångar. Hennes man ville att hon skulle få en sista vila då hon inte kunde göra något i sitt tillstånd. Hennes föräldrar ville att hon skulle leva. All fakta kring detta har jag inte men som jag förstod det hade domstolar i oliak instanser nu beslutat att sluta mata henne. Konservativa krafter (och andra) mobiliserades och skämtpresidenten försökte snabbt få igenom en lagtiftning som skulle rädda henne.

Oavsett hur man ser på fallet i sig så var raporteringen på ABC Family Channel minst sagt upprörande. En ful gammal gubbe satt i flera minuter och predikade hur moraliskt fel detta var, hur hon behandlades värre än dödsdömda, hur politikerna måste ta tillbaka den makt de faktiskt har och inte låta hemska domare få avgöra sådana här frågor. Han lät en kollega komma in med komentarer, hon hade följt ärendet i flera år. Hon fortsatte att tala om det hemsak i detta och hänvisade till en intervju hon gjort med en nobelpriskandidat som hade varit läkare till denna kvinna som nu dött. Han hade sagt att kvinnan visst kunde botas till viss del och få tillbaka vissa funktioner. Detta var för båda dessa programledare ett bevis för hur fel domarna haft, för hur moraliskt dekadenta de var; FÖR DE MÅSTE JU LYSSNA PÅ EN NOBELPRISKANDIDAT, så uttryckte de sig. Vidare så talade de om kvinnans man, åklagaren och domaren som onda människor som drivit detta in absurdum.

Nästa nyhet var frågan om att det planeras en stor gayfestival/knovent etc i Israel. Flera konservativa i Israel har skrivit på petitioner som fördömer detta. Några fina inlägg från både judiska ledare och kristna visades där de sa att: vi har inget emot dessa människor, men när de provocerar oss med att förlägga en sådan sak i en stad där tre religoner har sitt "centrum" så måste vi agera. Alla religiösa böcker födömer detta som synd och styggelse. Mannen i studion fick sedan chans att verkligen babbla på om moraliska familjevärden, om hur samhället idag raseras när familjevärdena förvinner. Han hade inte heller något emot dess människor i sig, men det de gjorde var synd, så har det varit i flera tusen år enligt den kristna läran. Vill du (som tittare) stödja dessa så gör det, men du som har de rätta värdena du måste skrika högt att detta är fel:......och nu över till övriga nyheter.

Som sagt, detta är ju en parodi på nyheter. Det värsta är ju att många amerikaner ser på nyhetsprogram av denna art, t.ex. FOX network som är likadana men mer raljerar över demokrater, men även har konservativa kristna värderingar. Många människor ser detta och tror att det är "sanningen". Kanlalerna verkar inte ens vara så ärliga att de tydligt säger att vi är en kanal av den art som företräder dessa värderingar.

Ja, tacka vet jag Sveriges television :-)