tisdag, april 05, 2005

Les couchons qui regnent la France

Paris är en stad fylld av mytiska konstnärsdrömmar, forna filosofer och ett drömskt ljus som täcker staden (jag vet inte om det beror på avgaserna eller om det är ett trick för att Paris ska kamma hem OS 2012, men ljuset ÄR annorlunda här). Denna luft får mig att inspireras till storverk, bland annat därför jag skriver min lilla text.

Grisarna som styr Frankrike betyder min titel, tror jag. Om jag inte misstagit mig på nåt verb. Det handlar om män. Inte alla män, som tur är, utan de grisar som går runt och grymtar på gatan och bökar bland den rika flora av kvinnor som är på väg till jobbet, till affären, till banken, till skolan, till sin älskare eller till sin älskarinna och som fyller upp Paris gator. Dessa grisar, eller vildsvin kanske man skulle kunna kalla dem, tar sig friheten att, som ett slags medborgerlig Idol-jury, kommentera förbipasserande av kvinnligt kön i lämplig ålder. Jag hör till en av de här kvinnorna. Imorse när jag gick till mitt jobb var det en helt vanlig tisdag. Jag hade jeans, en svart tröja och en vanlig svart jacka på mig. En halsduk runt halsen och svarta gympaskor på fötterna. En helt vanlig Fransson, ingen speciell. Ändå räknade jag till sju (!) gubbar som väste eller mumlade saker efter mig på gatan. För varje mummel eller väs fylls jag på med ilska och jag går och muttrar okvädesord och förolämpningar på franska i mitt huvud utan att våga öppna munnen, fylla lungorna med luft och explodera. Dessutom har jag börjat reflektera över vad jag sätter på mig när jag går ut ("Nej, den är så urringad, då kommer de att skrika efter mig på gatan") och det gör mig så förbannad att jag är rädd att jag ska dra på mig en hjärnblödning snart. För nog har jag väl rätt att gå på en offentlig gata utan att behöva kommenteras som nån slags avelskviga på en kreatursmarknad?

Kanske kan ändrad jordbrukspolitik inom EU vara lösningen på problemet? Men med tanke på de protektionistiska fransmännens hållning i såna här frågor kanske vi riskerar en fridlysning av det urbana vildsvinet istället.

3 Comments:

Blogger Martin Tollén said...

Öppna munnen!

april 05, 2005  
Blogger Marit said...

gör det själv, på franska!

april 12, 2005  
Blogger Martin Tollén said...

Je m'appelle Monique. Je travaile comme standardist. Nää ja ska no hålle mä te å tale som de göör på öschötaslätta iställä!

april 13, 2005  

Skicka en kommentar

<< Home